Градски лесопарк

горски-парк

Градски лесопарк


Градският лесопарк е едно от най-големите богатства на Вършец. Създаден е през 1911-1912 г. по инициатива на д-р Дамян Иванов и проект на арх. Нешев, с доброволния труд на местните хора.  Входът му е в непосредствена близост до Минералните бани и „Слънчевата градина”, след така наречения „мост на въздишките” над р. Ботуня, предпочитан за срещи от влюбените двойки.

Характерните дървесни видове в парка са бял и черен бор, ела, смърч, тис, ваймутов бор, кедър, гордостта на града – секвоя.  Широколистните видове са основно чинар, кестен, дъб, габър, бук, липа и други. Голям интерес будят дървесните видове гинко билоба, магнолия, лирово дърво, райска ябълка.  Римските стъпала и беседката на богинята на здравето Хигия са част от древната история на Вършец, от когато е известна и лечебната сила на минералните води.

 В парка има изградени площадки за волейбол, баскетбол, футболно игрище и фитнес, които предоставят възможност за активно спортуване сред зеленината и свежестта на боровия парк. За любителите на адреналина има изграден въжен парк.

 Еко пътеките в парка са с различна степен на сложност и предлагат приятни разходки сред красива природа, кристално чист въздух и благоухание на планински плодове и билки. Многобройните алеи са с обща дължина около 7 км и всяка от тях води до познатата и любима на много почиващи и местни жители “Иванчова поляна”.