Хижа "Бялата вода"

хижа-бялата-вода

Хижа "Бялата вода"

Хижата се намира на 774 м. надморска височина в красива гориста местност, в подножието на вр.Червената кукла (Червени камик) висок 1051 м.  Построена е през 1975 г. и е разполагала с 68 места за настаняване. Сградата е електрифицирана и водоснабдена, с вътрешни санитарни възли и туристическа столова.  До нея има добре маркирана екопътека, водещата началото си от центъра на Вършец.
 Към момента хижата не функционира. Може да се срещне пазач, който едва ли ще откаже да ви направи един горещ чай, за да се постоплите ако сте премръзнали, а кучетата не са опасни. Има кът за пикник и чешма, с прекрасна изворна вода.
От хижата маркирана пътека води до билото на Кознишкия дял на Стара планина и до х.Пробойница (3:30 ч.) На изток през с. Дружево се стига до х. Пършевица за 5-6 часа. През вр. Тодорини кукли, прохода Петрохан и вр. Ком се достига до х. Ком за 8-9 часа.

 До хижата има и асфалтов път с дължина 8 км. За да стигнете с автомобил, се отклонявате на ляво (при Спортната зала ) от главното шосе Вършец-кв. Заножене. Пътят е в лошо състояние